Onze Kazen

Onze Kazen:

Maarten noemen we altijd onze Brabantse Bourgondiër, hij is dan ook de drijvende kracht achter het kaasmaken. En zeker niet onverdienstelijk! De lekkerste kazen van Oosterhout worden door hem gemaakt!

In onze kaasmakerij maken we 2 type abdijkazen. Een traditionele Goudse kaas welke in verschillende varianten verkrijgbaar is en de Benedictus, een voor Nederland unieke roodflora kaas.

Roodflora kaas: Benedictus.

Deze kaas wordt op authentieke wijze gerijpt in de kelders van de Sint Paulus abdij.  Het klimaat en vochtigheid in deze kelders geeft de ideale omstandigheden om de roodfloracultuur op de korst van de kaas te laten ontwikkelen.

Van oudsher wordt dit type kaas gemaakt door benedictijnen paters in Frankrijk. Ook de Sint Paulus abdij is een benedictijner klooster, het is dus ook alleen maar logisch dat de kaas de naam Benedictus heeft gekregen. De melk gebruikt voor deze kaas komt van onze eigen koeien die grazen op de landerijen binnen de kloostermuren.

De Benedictus is de enige roodflora kaas in Nederland die op deze manier gerijpt wordt en een natuurlijke eetbare korst heeft.  De roodflora geeft de kaas een geheel eigen smaak, geur en (rode) kleur. Het is door zijn romige textuur en pikante smaak een kaasje wat je niet wil missen op de kaasplank!                                                                           

 

Goudse abdijkaas

Onze goudse abdijkazen worden op ambachtelijke wijze gemaakt van melk van onze eigen koeien.  Het leuke van kaasmaken is dat je in de kaas terug proeft wat de koeien gegeten hebben. Wanneer het weideseizoen begint is er weer heerlijke graskaas te krijgen. Deze kaas is extra romig door de goede vetten die in het verse voorjaarsgras zitten. Onze gezonde koeien en schone manier van werken zorgt ervoor dat we de kaas zo puur mogelijk kunnen houden. Uniek aan onze goudse kaas is dat er niet het E-nummer E251 (natrium nitraat) in zit, dit kan alleen wanneer de melk van uitzonderlijk hoge kwaliteit is.

Er zijn naturel kazen in alle leeftijden maar ook zeer veel verschillende soorten kruidenkazen.

De naturel kazen zijn te krijgen in de volgende varianten:

    • Jong: 6 weken
    • jong belegen: 12 weken
    • Belegen: 6 maanden
    • Extra belegen: 9 maanden
    • Oud: 1 jaar
    • Overjarig: 2 jaar en ouder

Goudse Kruidenkaas

Onze kaasmaker Maarten vind het leuk om verschillende kruiden te combineren in de kruidenkazen. Dit geeft soms heel verrassende smaken! Hieronder zie je een lijst van de kruidenkazen die wij maken. Kun je niet kiezen? Geen probleem! Alle kazen zijn te proeven in onze boerderijwinkel.

    • Bieslook
    • Brandnetel
    • Fenegriek
    • Tomaat/knoflook
    • Provencaal
    • Italiaan
    • Pesto
    • Truffel
    • Bliksem bier kaas
    • Komijn
    • Kruidnagel
    • Japanse Mix
    • Ras El Hanout
    • Chipotle/gerookte paprika
    • Chili
    • Pepermix
    • Kummel
    • Honingklaver